Staza kruha (Viel Dal Pan)
Dođe to vrijeme kada se učini privlačnije provesti ljeto u planinama nego na moru, i zaista neka drugačija vrsta odmora zaustavi vrijeme, pa ono sasvim mirno i polagano teče i pusti duši da uživa u svakom koraku, svakom pogledu, svakom zvuku, cvijetku pored puta, ptici koja proleti...
Danas izdvajam stazu Viel Dal Pan (Put kruha ili Staza kruha) u Dolomitima, na koju smo krenuli iz Arabbe uspinjući se žičarom do Porta Vescovo na 2478 m/nv zatim pješačenjem zelenim planinskim grebenom koji se interesantno smjestio između kamene gromade - planinskog lanca Sella Ronda i kraljice Dolomita - ledenjaka Marmolade, u podnožju koje se plavi jezero Fedaia, cijelo vrijeme gotovo na istoj nadmorskoj visini od oko 2400 m, malo gore, pa malo dolje, a sve na uskoj zemljanoj stazi, ispod koje je strmi nagib i duboka provalija, sve do Rifugio Viel Dal Pan te Rifugio Fredarola, zatim spuštanjem nizbrdo do prijevoja Passo Pordoi na 2239 m/nv.
Stazu su nekoć koristili trgovci brašna između Veneta i Trentina, po čemu je i dobila ime, smatrali su je sigurnijom nego put dolinama, danas se održava u turističke svrhe. Nije previše kondicijski zahtjevna, osim što stvarno treba paziti na svaki korak ispred sebe, pogotovo smo se utišali kada smo shvatili da helihopter dolazi nekoga izvući iz provalije. Ako potisnem tu neugodnu situaciju (barem smo saznali da nema težih posljedica), sa ove staze mnoge lijepe slike ostale su u mojoj glavi.
Arabba
Porta Vescovo