Najveći alpski pašnjak - Alpe di Siusi/Seiser Alm

Destinacija koja je izrazito popularna u Dolomitima i koju mnoge agencije svrstavaju u TOP destinacije, koje se "moraju posjetiti", a podjednako predstavlja magnet turistima i za posjete ljeti i za posjete zimi, je upravo planinski pašnjak Alpe di Siusi ili dvojezično njemačkim izrazom Seiser Alm. 

Ova dinamična, brežuljkasta visoravan na 1680 m/nv do 2350 m/nv, koja obuhvaća 57 km2, od 2009. godine je uvrštena u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Okupane suncem, padine ovog "najvećeg alpskog pašnjaka" pogodne su za sve vrste vanjskih aktivnosti: pješačenje, planinarenje, penjanje, golf, brdski biciklizam, zatim zimi skijanje , snowboarding, skijaško trčanje, sanjkanje, zimsko pješačenje...

Ovdje je obavezno angažiranje lokalnog vodiča i kao doprinos lokalnoj ekonomiji, ali i činjenici da nitko ne može bolje od domaćina predstaviti svoj kraj. A kako se voli svoj kraj vidjeli smo kod Gilberta (između ostalog i kad je u svoj džep pokupio papirić sa livade, kojeg je netko putem bezobzirno odbacio), koji nas je sa uživanjem vodio stazama, pokazujući krajolik u kojem začas ispred vas izraste brdo, kojem se niste nadali, ali na kojem vam ugodni povjetarac povrati snagu, a prizori planina koje okružuju ovu visoravan sa različitih kuteva uvijek iznenade nekim novim pojavnim oblicima, pa vam se učini da je to neka nova dolomitska skupina. 

Na ovu visoravan nije dozvoljen pristup automobilima, već se do nje dolazi planinskom žičarom Cabinovia iz Siusi/Seis am Schlern do  Compaccio/Compatsch. Visoravan okružuju Val Gardena sa sjeverne strane, na jugoistoku dominira dolomitski masiv Sassolungo i Sassopiatto, a na jugozapadu park prirode Parco Naturale Sciliar - Catinaccio. Sa zapadne strane pristup ima preko Castelrotto/Kastelruth, a u blizini kojeg je glavna autocesta koja prolazi dolinom od Bolzana, glavnog grada Južnog Tirola, do Brennera na granici sa Austrijom.

Ovaj lijepi ljetni dan u ovim visinama nije vruć, nego ugodno topao, pa temperatura zraka ne zaokuplja vaše misli, već se slobodno duša može prepustiti uživanju i zadržavanju slika kako bi taj lijepi osjećaj što dulje potrajao.  



Scillar





U daljini Terrarossa

Pogled na Secedu i Puez
Pogled na Secedu i Puez
Sassolungo i Sassopiatto





Sassolungo i Sassopiatto




Puez i daljini


Sella i Sassolungo

Sella i Sassolungo






Scillar
Scillar
Scillar
Sassolungo i Sassopiatto


Scillar

Sassolungo i Sassopiatto

U daljini Punta Santner - dio Scilar grupe 


Scillar







Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern