Lago di Braies

Evo već sam drugi put na jezeru Lago di Braies, naime posjet Dolomitima ne može proći bez posjete ovom jezeru, koje je jedno od najfotografiranijih, najatraktivnijih i najposjećenijih alpskih jezera.

Zbog velikog pritiska turista na ovu destinaciju, uvedena je posebna regulacija od 2021. godine, kako bi se zaštitilo jezero i priroda oko njega, kao dijela Parka prirode Fanes-Sennes-Braies. Jezero tirkizno-plave boje nastalo je klizištem ogromnih gromada podno planine Croda del Becco (Seekofel), te baražom (pregradom) rijeke Braies (Prags). 

Ovo područje je povijesno pripadalo Austriji, a nakon 1. svjetskog rata pripada Italiji. Tako su i nazivi mjesta dvojezični, pa je talijanski naziv jezera Lago di Braies, a na njemačkom jeziku Pragser Wildsee. Jedno je od najdubljih jezera u pokrajini Bolzano, s najvećom dubinom od 36 m, a prosječnom dubinom od 17 m. Hotel Lago di Braies, izgrađen 1899.godine, bio je za vrijeme 2. svjetskog rata nacistička baza. Još i danas kruži priča o potopljenom nacističkom zlatu na dnu jezera, koje je navodno tu skriveno nakon što je Njemača izgubila rat. 

U Dolomitima su se oko mnogih mjesta razvile bajke i legende, pa tako i oko ovog jezera, jer su ljudi koji su tu živjeli još od prapovijesti vjerovali da su te gromade čudovišta. Tako je nastala i legenda o narodu Fanes koje je ovdje izgradilo kraljevstvo uz pomoć svizaca, a čiji kralj je bio pohlepan i želeći proširiti kraljevstvo sklapa pakt sa orlom, kojem je zauzvrat trebao žrtvovati jedno svoje dijete. Od dvije blizanke, kralj žrtvuje Luiantu, ali je kraljica saznala za pakt te ju je uz pomoć svizaca sakrila i osujetila kraljev plan. Druga blizanka Dolasilla pratila je oca u borbama. Dobila je od patuljaka neprobojni srebrni oklop i nepogrešive strijele, ali koje su joj mogle pomoći do udaje. Pod njenim zapovjedništvom kraljevstvo raste, sve dok se ne zaljubi u neprijateljskog ratnika. Kralj se protivio braku bojeći se proročanstva patuljaka i protjeruje njenog odabranika. Unatoč upozorenjima patuljaka da ne ulazi u bitku ako oklop promijeni boju, ona ipak nesebično ulazi u boj štiteći svoj narod, ali gubi i bitku i kraljevstvo. Međutim, princeza Luianta i njena majka, koje su ostale sa sviscima, kroz tajni prolaz u jezeru Lago di Braies spašavaju narod Fanes te ih vode u podzemni svijet gdje žive i dan danas. Legenda govori kako kraljica i princeza jednom u sto godina za vrijeme punog mjeseca u crnom čamcu plove jezerom Lago di Braies te čekaju zvuk fanfara koji nagovještava povratak nekoć moćnog kraljestva Fanes.

U svakom slučaju, uživanje šetnjom oko jezera kružnom stazom koja nije zahtijevna ili veslanje u čamcima po jezeru (i tražeći izgubljeno blago) ili jednostavno odmaranje i meditiranje uz obalu ovog prekrasnog jezera ispunit će dušu novom svježom energijom i opet će se činiti kao da je vrijeme stalo.



















Popularni postovi s ovog bloga

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern