Idilična dolina Val di Rabbi

Nije pretjerano reći da je ova skrivena dolina u Nacionalnom parku Stelvio u Italiji, u središnjim Alpama, prava mala idilična alpska dolina, koja se još uvijek opire promjeni iz tradicionalne u komercijaliziranu. Rustikalne seoske kuće po zelenim obroncima,  obnovljene kolibe i mljekare, sijenici i pašnjaci, zvonca krava i žuborenje rijeke Rabbies koja presijeca cijelu dolinu, slapova i potoka koji se u nju slijevaju, drvenih i visećih mostova koji povezuju vijugave šumske staze...sve, baš sve odiše čistim, mirnim prostorom, i poželite ga sakriti od drugih, da se ne naruši taj predivni sklad.

Uzimajući u obzir i činjenicu da se ovdje mladi sve više "vraćaju zemlji" i da postoji težnja da se sačuva tradicionalni dijalekt Rabiès, kojim se u ovoj dolini govori, a što ima daje osjećaj pripadnosti i što ih čini jedinstvenima, i kod vas se pojavi potreba da budete nenametljivi gost, da prođete kroz dolinu tiho, "na prstima" i memorirate lijepe prizore s kojima ste nahranili dušu. 

Idili doprinosi i njihov, još uvijek tradicionalni, zadružni način suradnje, prilagođen načinu uzgoja na ovom području, gdje pojedinačno ljudi nisu vlasnici velikog broja krava, već u zadruzi imaju svoj "turn" a u mljekarama koje rade po zadružnom sustavu se provjerava ravnoteža između kvalitete mlijeka i količine sira svih vlasnika te se osigurava prihod malim posjednicima. 

A ukusnom mlijeku doprinosi bogata trava i čista izvorska voda, koja je poznata i po svojoj ljekovitosti i termama u kojima je prirodni eliksir tražilo i plemstvo austrijskog dvora, a među njima prvenstveno čak i carica Marija Terezija. Sada je liječenje u Termama di Rabbi pokriveno talijanskim nacionalnim zdravstvenim sustavom, naravno s receptom liječnika. 

Staza kojom smo propješačili ovu idličnu dolinu, je u gornjem dijelu Val di Rabbi, od Ponte Sospeso do slapa Saènt i natrag ukupno oko 9 km. Početno smo se dovezli do parkirališta Rabbi Fonti, blizu poznatog spa centra, zatim krenuli stazom kroz šumu lijevo od glavne ceste, slijedeći znak za viseći most i Malga Fratte.

Uzbudljivi prelazak Ponte Sospeso, 100 m dug most, na visini od 57 m, koji se njiše dok prolazite, i na kojem može istovremeno biti samo nekoliko ljudi, a ispod kojeg šušti slap Ragaiolo koji se slijeva niz strminu, podigao je adrenalin na višu razinu, pa je daljnje pješačenje do Malga Fratte Bassa, uskim šumskim putem po strmoj padini, i uspon šljunčanom stazom prošao sa visokim samopouzdanjem. Odmor i kava na Malga Fratte Bassa na 1482 m/nv, bili su okrijepljujući za nastavak puta, kao i prekrasni vidici na dolinu i ljepote Stelvio parka. 

Sada je staza pratila tok rijeke koja se spušta, dok se mi uspinjemo, prolazimo pored Malga  Stablasolo na 1539 m/nv, znajući da ćemo se tu vratiti na ručak. Nastavljamo uspon do slapa, još oko 900 m, opet uz prekrasne vidike i susrete sa kravama na pašnjacima, da bi se nakon vrhunca i osvježenja kontrastom bjeline slapova Cascate di Saènt i zelenila crnogorice, vratili u Malgu Stablasolo kušati okuse ove planinske mljekare, koja nudi širok izbor jela od svježih, vlastitih proizvoda.

Na kraju smo se samo lagano spustili prateći rijeku do Rabbi Fonti, slažući u svojoj memoriji lijepe prizore.


Mostić preko rijeke Rabbies
Rijeka Rabbies
Mi
Mi

Ponte Sospeso
Uspon prema Ponte Sospeso
Ponte Sospeso
Ponte Sospeso
Prelazak
Pravila

Ponte Sospeso
Putem do Malga Fratte
Putem do Malga Fratte
Putem do Malga Fratte
Putem do Malga Fratte
Malga Fratte
Malga Fratte
Malga Fratte
Malga Fratte
Malga Fratte
Malga Fratte
Polazak prema Malga Stablasolo

Rijeka Rabbies



Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Putem prema slapu 
Pašnjak uz rijeku Rabbies
Pašnjak uz rijeku Rabbies
Rijeka Rabbies
Rijeka Rabbies
Rijeka Rabbies
Donji dio slapa Saent
Slap Saent
Slap Saent
Slap Saent



Povratak prema Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo
Malga Stablasolo

Povratak prema Rabbi Fonti


Put po kojem se prolazi bosih nogu 



Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern