Od Doline Sunca do Brenta Dolomita - a gdje je Bruno Orso?

Kada sam se odlučila za ovu pješačku stazu u ovom prirodnom rezervatu - Parco Naturale Adamello Brenta Geoparco, najvećem zaštićenom području u Trentinu, koji je zbog biološkog i geološkog bogatstva od 2015. godine dobio priznanje UNESCO-ove lokacije geoparka, nisam bila u potpunosti svjesna njene bogate flore, a naročito ne njene bogate faune. 

Ali, kako to najčešće biva, kad god negdje odlučite ići, odjednom se pojave razne strašne vijesti,  pa tako, ako krenete na Marmoladu, slušate vijesti o odronu golemog komada stijene, koji je pokrenuo lavinu te o potrazi i stradavanju planinara, koji su se zatekli na "via normale" i pokušavali doći na vrh (srpanj/2022), a ako krenete u Brenta Dolomite, odjednom su posvuda naslovi o turistu kojeg je u šumama Trentina, za vrijeme joggiranja, napala i usmrtila Medvjedica Bruna (travanj/2023)...itd, itd...

Međutim, opet sam izvukla svoju izreku o Strahu, te sam ga lijepo i mirno izignorirala i on nije imao kud, nego se povukao. Još je povremeno pokušavao izvirivati iza ponekog stabla, ali lijepi sunčani dan i grupa razdraganih ljudi s kojima sam se uputila na ovu stazu, odagnala mu je svaku šansu.

Ovaj park prirode sastavljen je od sedimentnih tornjeva Dolomita Brenta i planinskog ledenjačkog lanca Adamello-Presanella, vrlo tvrdog stijenja, nastalog iz magme zarobljene zemljinom korom i prekriveneog ledom. Iako se smatralo da planine zapadno od rijeke Adige nisu Dolomiti, istraživanjem geološkog sastava utvrđeno je da i planine Brenta pripadaju Dolomitima, pa da bi se razlikovali, naziva ih se Zapadni Dolomiti.

Zahvaljujući cjelovitosti i raznolikosti ovog teritorija, bogata je i zanimljiva fauna, od kojih je najznačajniji mrki medvjed (Bruno Orso), koji je sada i simbol ovog Parka. S obzirom da je populaciji mrkog medvjeda u Trentinu zaprijetilo neizbježno izumiranje, pokrenuti su projekti zaštite te su 1999. godine, radi obnavljanja održive jezgre, dovedena najprije dva medvjeda iz Slovenije: Masuna i Kirka, a do kraja projekta 2004. godine još 8 medvjeda, tako da ih je od dovedenih 10, sada preko 100, među njima i već spomenuta Medvjedica Bruna.

U Parku je vidljivo kako se nastoji informirati i osvješćivati posjetitelje parka o prisutnosti medvjeda i o pravilima ponašanja kako bi se omogućio neometani suživot čovjeka i krupne zvijeri. U svakom slučaju, ne treba zanemariti moguću opasnost u slučaju izazivanja životinje, međutim, ukoliko obznanimo glasnim govorom svoju prisutnost, a medvjedi su općenito sramežljivi i izbjegavaju ljude, oni će se udaljiti. 

Naša ruta započela je u dolini Val di Sole, uspinjanjem žičarom iz Almazzaga sa 842 m/nv  na planinu Vigo na 2017 m/nv, gdje su Rifugio Solander i Rifugio Orso Bruno (Odmorište Medvjeda Mrkog). Uslijedilo je spuštanje kroz borovu šumu bočnom stranom planine, kako bi izbjegli prestrmo spuštanje do jezera Lago delle Malghette na 1891 m/nv, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Dolomite Brenta. Nakon odmora i šetnje oko jezera, uživanja u lijepom planinskom zraku i pejzažu, krenuli smo dalje najprije vrlo strmim, zatim postepenim spuštanjem, uglavnom kroz šumu sve do prijevoja Campo Carlo Magno na 1682 m/nv (Kamp Karla Velikog - nazvan po franačkom kralju iz 8. stoljeća koji je ovuda prošao u Rim, da bi na Božić 800. godine, bio okrunjen za prvog Cara Svetog Rimskog Carstva). Tu smo se ukrcali u autobus za Madonnu di Campiglio, ali o tome drugi put.

U svakom slučaju, ovakva putovanja podižu samopouzdanje, jer osim suočavanja sa svojim strahovima, ujedno se i kondicijski poboljšavamo, a svaka destinacija obogaćuje novim znanjima, bilo o prirodi, bilo o društvu, o povijesti, zemljopisu...Fotografije će samo djelomično moći dočarati taj doživljaj.

Almazaggo, Val di Sole

Daolasa, Solander
Daolasa, Solander
Daolasa, SolanderPogled prema Parco Nazionale dello Stelvio

Polazak stazom prema Lago delle Malghette





Lago delle Malghette

Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette

Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette
Lago delle Malghette






Brenta Dolomiti
Brenta Dolomiti

Brenta Dolomiti
Brenta Dolomiti








Brenta Dolomiti



Campo Carlo Magno

Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern