Na ledenjaku Presena

Ono što sam nekada smatrala nedostižnim i gdje sebe nikada nisam zamišljala, odjednom se otvorilo kao mogućnost i sretna sam što sam je uspjela iskoristiti, pa se naći na točci koja slikovito označava visinu 3000 m/nv na kojoj se nalazite, a gdje je usred ljeta 7 stupnjeva, jer ste iznad ledenjaka Presena, u Parku prirode Adamello-Brenta, i na granici između dvije talijanske pokrajine Trentino-Južni Tirol i Lombardije. 

Vrlo nestrpljivo čekate da se pomakne grupa Talijana koji su usmjereni pogledom prema ledenjaku Adamello, želite da krenu, sigurno ih čeka njihova planinska staza i lijepa avantura, a da možete u tišini uživati očarani ovom pozicijom s koje se pruža nevjerojatan pogled na spektakularan prirodni okoliš ovog prirodnog rezervata.

Ovaj Park prirode najveće je zaštićeno područje u Trentinu, gdje se spajaju Brenta Dolomiti sa planinskim lancem Adamello-Presanella, sa najvišim vrhom u Trentinu, Cima Presanella na 3558 m/nv i moćnim ledenjakom Adamello na 3539 m/nv. Prostire se na impresivnih 620 km²,  a kada je osnovan 1967. godine, bio je prvi takve vrste u cijeloj Italiji te zahvaljujući jedinstvenoj geologiji i geomorfološkoj baštini, smatra se UNESCO geoparkom.  

Ledenjaci se stvaraju na mjestima gdje je skupljanje snijega veće od njegovog topljenja,  najveći su spremnici slatke vode koju u toploj sezoni otpuštaju, što je vrlo važno za ljude, životinje i biljke u tim krajevima te se nastoje, pokrivanjem geotekstilom, sačuvati i zaštiti od nestajanja uslijed  globalnog zatopljenja.

Nažalost, i ovdje je bilo poprište borbi Prvog svjetskog rata, s obzirom da je tu bila granica između Italije i Austrougarske, a kao spomen ili opomena na prijevoju Passo Paradiso je otvoren ratni muzej posvjećen tom "Bijelom ratu"- Guerra Bianca. Nažalost, svako prekrajanje granica za posljedicu ima takva užasna stradanja ljudi, ali i uništavanja prirode, jer su ratne operacije bušenja ledenjaka očito negativno utjecale na njegovo otapanje.

Ovaj izlet do vrha od 3000 m/nv zapravo je bio vrlo brz uspon žičarom sa prijevoja Passo Tonale 1885 m/nv,  najprije do prijevoja Passo Paradiso 2587 m/nv i do jezerca Lago del Monticello te dalje do Passo Presena na 3000 m/nv, a do vrha Cima Presena na 3069 m/nv se lako dolazi uz obližnje brdo. 

A u svakom slučaju, ako se zaustavimo u sadašnjosti, ovaj kratki izlet (kratki uspon da bismo popili kavu na 3000 m/nv 🙂), ostavio je upečatljiv dojam na nas i sigurno će nam ostati dugo u sjećanju.

























Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern