Tri divovska zida - Tre Cime di Lavaredo

Jedna od najpopularnijih planinarskih staza u Dolomitima je staza oko tri masivna vrha Lavareda: Cima Piccola (Mali Vrh, 2856 m/nv), Cima Grande (Veliki Vrh, 2999 m/nv) i  Cima Ovest (Zapadni Vrh, 2973 m/nv), zajednički poznatih kao Tre Cime di Lavaredo ili Tri vrha Lavareda, koji strše iz surovog krajolika, na kojem vam se čini kao da ste stigli na neki drugi planet. Ili zamišljate kako su zapravo ove tri masivne monolitne stijene tu postavili neki divovi i da ste ušli u njihovo područje. Primjetit ćete i prelijetanje nekih nepoznatih crnih ptica koje nisu ni orlovi na gavranovi, ni kosovi bez obzira na žuti kljun, što će doprinjeti mašti o "zemlji čudesa". Zvonca sa stmih padina brda vratit će vas "na zemlju", jer ipak, prepoznat ćete domaće životinje - krave, koje među kamenjem pronalaze bujnu alpsku travu. 

Ovdje je 1981. godine osnovan Park prirode Tre Cime di Lavaredo na području od 11891 hektara, u cilju očuvanja staništa, flore i faune, a brojni ljubitelji prirode, planinari i penjači iz cijeloga  svijeta  dolaze baš ovamo zbog panoramskih staza koje su savladive i gotovo nezahtijevne i u smislu kondicije i tehničke izvedbe. Inače vrhovi Lavareda činili su ratnu frontu za vrijeme Prvog svjetskog rata, jer je ovdje bila granica između Italije i Austrougarske, pa su i sada prisutni ostatci na masivu u vidu rovova i tunela. Sada ta ista crta predstavlja granicu između dvije talijanske pokrajine, južno je Veneto, sjeverno Trentino- Južni Tirol.

Naša polazna stanica za ovu pješačku rutu bila je kod Rifugio Auronzo do kojeg smo se dovezli lokalnim autobusom od jezera Misurina (moguć je pristup i automobilom - dostupan je određeni broj parkirnih mjesta po određenim cijenama, inače sam ulaz u park je besplatan), a od kud se može krenuti oko tri vrha u smjeru kazaljke na satu ili u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, Također, može se odabrati hoće li se odraditi puni krug ili samo polukrug tj. vratiti se natrag istom stazom. 

Mi smo odabrali stazu duljine cca 10 km, koja ide suprotno od kazaljke na satu od Rifugio Auronzo na 2333 m/nv, makadamskim putem pored kapele  Cappella degli Alpini, zatim preko Rifugio Lavaredo 2344 m/nv do prijevoja između Tre Cime i Monte Paterno, spuštanje pa opet penjanje do Rifugio Locatelli 2450 m/nv, pauzom za ručak, rekreativnom šetnjom do jezera Laghi dei Piani, odmorom kraj crkvice Cheiseta san Bernardo di Mentonne, panoramskim pregledom u kojem su glavnu pažnju privlačila ova tri masivna monolita. 

Uslijedio je povratak istim putem, a s prelaskom na južnu stranu prijevoja pružao se pogled u dolinu u kojoj je gradić - Auronzo di Cadore uz jezero Lago di Santa Caterina. Jugozapadno se isticala "instagramska pozicija" Cadini di Misurina (ali tu točku nismo isplanirali u našem programu obilaska)  te dalje u dolini jezero Lago di Misurina do kojeg smo se spustili lokalnim autobusom i gdje smo se kratko zadržali udahnuti lijekoviti zrak jezera (naime ovdje je dugo vremena djelovao Centar za dijagnozu, liječenje i rehabilitaciju djece od astme - Centro di Diagnosi, cura e reabilitazione dell'asma infantile, ali se činilo da nije više u funkciji, nažalost, vjerojatno će dobiti neku "profitabilniju" prenamjenu - voljela bih da se varam). 

Rifugio Auronzo





Cadini 
Cadini
Tre Cime
Cappella degli Alpini
dolina Auronzo

Tre Cime - južna strana

Rifugio Lavaredo

Tre Cime - bočni prilaz
Monte Paterno




Tre Cime
Tre Cime
prema Rifugio Locatelli

Rifugio Locatelli
Loactelli

poziranje pred Tre Cime

poziranje pred Tre Cime
Laghi dei piani
Cheiseta san Bernardo di Mentonne
Cheiseta san Bernardo di Mentonne

Tre Cime
Tre Cime


Sasso di Sesto 
Susret sa mazgom i Sasso di Sesto na vidiku 



 






Auronzo
Auronzo
Cadini di Misurina
Rifugio auronzo
Misurina
Misurina
Misurina
Misurina i Sorapis
Centro di Diagnosi, cura e reabilitazione dell'asma infantile


Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern