Na visoravni Parka prirode Fanes-Sennes-Braies

Mnogobrojne planinarske staze u ovom dolomitskom sklopu planina, koje čine drugi po veličini park prirode na 26 tisuća hektara u Južnom Tirolu, dostupne su sa različitih pravaca, pa su zato i vrlo popularne, jer se sa visokih visoravni okruženih strmim dolomitskim stijenama, pruža nevjerojatan pogled prema svim stranama svijeta. Raznolikost flore i faune također je reprezentativna za cijelo dolomitsko područje.

Imaju li stvarno nešto posebnije ove visoravni po kojima smo mi prošetali ili smo pali pod utjecaj začaranog svijeta saga i legendi koje govore o hrabrim ratnicima, junakinjama, životnjama koje se udružuju na strani dobra,  planinama sa zlatnim srcem...

Strme i naizgled nepremostive stijene odjednom se otvaraju i pronalazite prolaz, težak, mukotrpan, skoro vertikalan uspon, ali kad ste ušli kroz vrata alpskog pašnjaka, preplavi vas radost i razdragano se rastrčite da bi ste se družili sa kravama, konjima, magarcima...zatim tražite u rupama svisca, jer vas zivka svojim zviždukanjem, pa opet preskačete preko potoka, uranjate bose noge, hladna voda otklanja umor, rukom grabite vodu, pijete, okus je nevjerojatan...sretni ste.

Staza kojom smo išli dio je velike alpske rute Alta via 1, koju mnogobrojni planinari i zaljubljenici planina prehodaju za 7-12 dana, a koja počinje uz obalu jezera Lago di Braies, a završava u La Stangi blizu Belluna, prelazeći Dolomite od sjevera prema jugu u duljini cca 120 km. Veliki dijelovi se protežu iznad 2000 m/nv a na najvišoj točki dosežu čak 2752 m/nv. Ruta je označena plavim trokutom u kojem je napisan broj 1.

Naš dio staze odnosio se na cca 18 km, prelazeći od Restorana Capanna Alpina preko vidikovca Col de Locia, ulazak na pašnjak Alto piano di Fanes, odmor kod planinske kolibe Malga Gran di Fanes, prelazak preko prijevoja Passo Limo, na kojem je prekrasno jezero Lago di Limo, spuštanje do Rifugio de Fanes i Rifugio Lavarella, pauzom za ručak te povratak natrag istom rutom. Krenuli smo ujutro oko 9 i 30h, a vratili na mjesto polaska oko 17 30h, u kojem je "čisto hodanje" iznosilo cca 6 sati.

Nosit ću u srcu ovu rutu, ostati će u mom sjećanju kao predivno proveden dan, umor tijela nadoknađen je odmorom duše, pa je i tijelo za čas prihvatilo novu pokretačku energiju.

Col de Locia

Col de Locia
Col de Locia
Col de Locia
Col de Locia





Alto piano di Fanes

Alto piano di Fanes
Alto piano di Fanes
Alto piano di Fanes


Alto piano di Fanes
Alto piano di Fanes
Alto piano di Fanes










Lago di Limo
Lago di Limo
Lago di Limo
Lago di Limo
Lago di Limo

Lago di Limo - polazak prema Rifugio Fanes i Rifugio Lavarella
Lago di Limo

Rifugio Fanes
Rifugio Lavarela u uvali sa jezerom Lé Vert
Lé Vert
Rifugio Lavarella
Rifugio Lavarella
Lé Vert
Rifugio Fanes

Malga di Gran Fanes
















Povratak prema Col di Locia
Silazak sa Col di Locia
Silazak sa Col di Locia 
Capanna Alpina


Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern