Predivna Pralongià

Pralongià je bila za mene jedno nevjerojatno otkriće i iznenađenje. Ova visoravan smještena je između mjesta Corvara, La Villa i San Cassiano i zaista je predivna pozornica ili kako se neslužbeno naziva "Amfiteatar Dolomita". 


Naša pješačka ruta iznosila je ukupno cca 14 km, najprije od Armentarole kroz šumu, zatim preko livada sve do vidikovca Cima Störes 2185 m/nv sa željeznim križem, zatim do slikovite kapele posvećene Svetom Anti te do Rifugio Pralongia, sa pauzom za ručak i na kraju povratak na početnu poziciju. Ovo je, također, bio jedan prekrasan cjelodnevni izlet, svaka stanica u mozgu je uživala, a i put nije bio prezahtjevan bez obzira na kontinuiran uspon u dolasku. Staza je široka i ravna pa nije bilo opasnosti, već se slobodno moglo osvrtati uokolo i zapažati ljepotu ovog zelenog prostora usred stijenovitih Dolomita.

Ovdje se stvarno moglo uživati u svakom trenutku, sva čula su bila uključena, pogled su privlačili lijepi prizori, livade su pune raznobojnog cvijeća, žubor potočića i cvrkut ptica, miris pokošene trave, šumske jagode, borovnice, maline...drvene kolibe, horizonti koji se igraju u kombinaciji sa zelenom Pralongiom, nebo koje je iz plavog i vedrog prelazilo u lagane, bijele, pamučaste oblake, povremeno namrgođeno kao dio dramaturgije sa munjom u daljini, ali bez izravne prijetnje. 

Ovo mjesto je posjećeno i ljeti i zimi, brojna su skijališta uokolo, a žičarama je omogućen pristup iz različitih pravaca. Vjerujem da je i zimi ovdje lijepo i bajkovito, pa to ostaje za istražiti u nekom budućem vremenu. 🙂





Cima Cunturines u pozadini




Cima Cunturines u grupi Fanes
Cima Cunturines u grupi Fanes
Na vidiku Sassonger
Sassonger i grupa Puez
Fanes



U daljini austrijske Alpe 









Marmolada (proviruje)
Cima Störes
Cima Störes - poziranje
Marmolada i Vescovo i dolina Arabbe
Marmolada
Sassonger i Puez park
pogled prema Passo Gardena i planinskom lancu Cir


Sellaronda 
Sassonger
Kapela Sv Ante, Rifugio Pralongià, u pozadini Sassonger
u pozadini Sella 
Sassonger
Odmor kod Sv Ante - iza je Marmolada
Pogled na grupu Puez sa Sassongerom u prvom planu


Kapela Sv Ante
U daljini Civetta

Grupa Fanes






Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern