Tajanstvena Madonna

Priča o Madonni di Campiglio skoro se može započeti kao što se započinju bajke, a s obzirom da se u ovoj dolini Val Rendena još uvijek izražavaju kroz drevne legende i vjerovanja slična nordijskim ciklusima osebujnih priča, ne bi bilo neobično ispričati priču ovako:

U malenoj dolini skrivenoj među stršećim planinskim vrhuncima, uspavanu ljepoticu pronalazi Tužna Carica, i budi je iz višestoljetnog sna. Tajanstvenoj Madonni carica poklanja najljepše haljine i oblači je za bal na koji pozove cijelo plemstvo sa dvora. Ples i pjesma nisu prestajali, carica je ozdravila i napokon bila sretna uz svog cara. Međutim, snažni povijesni potresi potamnili su i brda i doline, a kad je tutnjava završila, nije više bilo ni carice, ni cara, ni plemstva. Ali Tajanstvena Madonna je nastavila napredovati i rasti iz dana u dan sve više, iz godine u godinu sve bolje. I danas je možete susresti kako ogleda lice u svom malom kristalnom jezercu, pa dok prebirući po svojim bisernim perlama, odabire svoje elegantne haljine mijenjajući ih od zimsko-bijele, do proljetno-cvjetne, ljetno-zelene i jesensko-šarene, smišlja plan da oživi svoju dragu caricu.

Pa dobro, priča je možda bajka, ali u svakom dijelu priče postoji i jedan njezin istiniti dio.

Madonna di Campiglio je smještena u dolini Val Rendena na 1522 m/nv između spektakularnih Brenta Dolomita i ledenjačkih vrhova Adamello-Presanella, sa visinama iznad 3000 m/nv. U davna vremena ovom dolinom vodio je alternativni put za trgovce iz doline rijeke Po do dolina Val di Sole i Val di Non, kako bi se izbjegao prometniji prolaz dolinom rijeke Adige. 

Prvo spominjanje mjesta kao "Campei" ili "Ambino" - pusto, nenaseljeno mjesto, zabilježeno je u 12. stoljeću kada je čovjek po imenu Raimondo, tu izgradio hospicij i kapelicu posvećenu Djevici Mariji, kao pokoru za svoje grijehe. U početku su ovu misiju podržali mnogi redovnici i vjernici, pa je i proširena zauzetošću Tridentskih biskupa, međutim tijekom 16. stoljeća postaje zapuštena i propada, sve dok je nije kupio 1868. godine Giovanbattista Righi, rodom iz Stremba u Val Rendeni i prenamjenio u hotel za prve turiste, a tu poduzetničku aktivnost nastavio Franz Josef Österreicher 1882. godine (za kojeg se govorilo da je izvanbračni sin Austro-Ugarskog cara Franje Josipa I) i preuredio u otmjeno ljetovalište za austrijsku i srednjoeuropsku aristokraciju. 

Princeza Sissi prvi put dolazi ovdje 1889. godine, a svojim čestim dolascima i boravcima, pa i sa samim carem Franjom Josipom, šetnjama šumom, oko jezera i po okolnim planinama, te organizirajući prijeme u dvoranama "Des Alpes" uz  ritmove bečkog valcera, pretvara ovo mjesto u mondenu destinaciju i poznato alpsko ljetovalište za visoko društvo.

A da se s nostagijom ljudi prisjećaju princeze Sissi i cara Franje Josipa I, vidi se po tome što se svake godine u veljači organiziraju "Hasburške karnevalske povorke", pa trgove i ulice oživljavaju husari na konjima, dame u kočijama koje odijevanjem i elegancijom podsjećaju na to prošlo vrijeme.

Za kraj samo ću spomenuti ono što svi vjerojatno o Madoni di Campiglio znaju da je ona danas nezaobilazna zimska destinacija i domaćin Svjetskog kupa u alpskom skijanju i snowboardu, a ljeti domaćin klasične talijanske utrke Rally Stella Alpina, kao i dio biciklističkih etapa Giro d'Italia i još mnogim drugim brojnim aktivnostima.

Međutim, najvažnije je da je Madonna di Campiglio postala dostupna i običnom, malom čovjeku i da je ona lijepo, malo diskretno mjesto u kojem se ne razlikujete od bogatih, u kojem je u prvom planu njen prirodni sklad, a koji nakon posjete želite još dugo zadržati u sjećanju, barem preko fotografija.





































Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern