Drveni Most - Ponte di Legno

Jedan ljetni dan, u kojem je temperatura zraka do ugodnih 20-tak stupnjeva, u ovom malenom gradiću na sjeveru Italije, u Lombardiji na granici sa Trentinom, gdje se dodiruju svojim planinskim lancima Park Adamello sa Parkom Stelvio, ostat će upečatljiv u sjećanju po svojim drvenim mostovima, baš od kuda i nosi ime Ponte di Legno. 

U dolini Valle Camonica na 1258 m/nv, tamo gdje se sa planina obrušavaju potoci Frigidolfo i Narcanello, spajajući se u izvor rijeke Oglio, na sunčanoj alpskoj visoravni, smjestio se Ponte di Legno i povezao svojim drvenim mostićima ove obronke u ugodno mjesto za život. Rijeka Oglio je peta najduža rijeka u Italiji i teče od Ponte di Legno dolinom koju karakteriziraju livade i polja, čiji tok svojom vodom dodatno obogaćuju brojni potoci, sve do ušća u jezero Lago di Iseo. Iz jezera nastavlja teći dalje put juga ravničarskim krajem prema Cremoni,  da bi zaokrenila put istoka prateći rijeku Po, te se konačno s njom spojila južno od Mantove, putujući tako do Jadranskog mora.

Dolina Val Camonica nastala je otapanjem ledenjaka na kraju ledenog doba, koju je nastanjivalo staro retijsko pleme još u neolitiku, a koje su Stari Rimljani, nakon što su ovdje proširili svoju vlast, nazivali Camunni. Danas je na ovom području još uvijek prisutan stari dijalekt kojim se starosjedioci služe, a koji je mješavina galo-italskog jezika. Prisutnost Mletačke Republike od 14. do 18. stoljeća, pamti se ugrađivanjem Lava Svetog Marka u grb mjesta, a mletačko razdoblje se spominje kao doba spokoja i mira, jer je politika Serenisime bila poštivanje lokalnih običaja. Tijekom zime mjesto se prepuštalo zimskom snu pod sniježnim pokrivačem, a sa svojim stadom, uglavnom ovaca, selilo se dolinom u područje Brescie i Cremone, da bi se u svibnju opet vraćali i ostajali u planinama do listopada.

Na malenom brežuljku dominira Crkva Presvetog Trojstva, Chiesa della Santissima Trinità,  građena na temeljima ranije crkve iz 14 stoljeća, te kasnije tijekom 17. stoljeća pregrađivana u barkonom stilu. Uz crkvu je kameni antički zvonik, obogaćen prozorima i grudobranima tijekom 15. stoljeća. Glavno pročelje crkve je ukrašeno velikim freskama koje prikazuju sv. Ivana Evanđelista, sv. Matiju, sv. Petra i sv. Pavla sa Svetim Trojstvom u sredini. U župnoj kući je Muzej sakralne umjetnosti. 

Iz dvorišta crkve, spušta se na centralni mjesni trg, s kojeg se pruža panoramski pogled preko rijeke, na veliki dio mjesta i na okolne planine koje mu čine predivan okvir.


















 







Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Ženevski blic

Samozatajni Bern