Ženevski blic

Ne mogu reći da sam stigla upoznati Ženevu u ovom "blic" susretu sa ovim svjetskim, globalnim, kozmopolitskim centrom, ali sam uspjela osjetiti toplu dobrodošlicu, što ga vjerojatno i čini toliko privlačnim za odabir mjesta poželjnog za život u njemu. 

Prisnim mi ga nekako čini i činjenica da se u hrvatskom jeziku za grad koristi ime Ženeva umjesto izvornog zemljopisnog Geneve (franc. Geneve, tal. Ginerva, njem. Genf), jer se za gradove s kojima je od davnina postojala povijesna veza koriste egzonimi, s obzirom da su se udomaćili i ukorijenili u jezik, pa slično tome se, umjesto zemljopisnog imena, koriste egzonimi i za Pariz, Rim, Beč, Budimpeštu...A korijen imena Ženeva je keltskog porijekla koje ima značenje "koljeno" upućujući na njen geografski položaj na samom kraju Ženevskog jezera (Lac Leman), gdje se izlijeva rijeka Rona, koja je tu doputovala kroz jezero, spuštajući se s planinskog lanca Gotthard (i sa izvora krenula prema jugu, dok je Rajna sa istog područja krenula prema sjeveru).

Ljepota prirode, planinski okvir u kojem je, između ostalih, i famozni Mont Blanc zabijeljen snijegom provirivao iza "ženevskog balkona" - planine Saleve iz vapnenačkog  masiva Predalpi, zatim plavetnilo Ženevskog jezera, vjetar koji ga je odjednom uzburkao, rijeka Rona koja "vuče" jezero i grad dalje prema jugu i Sredozemnom moru, sve to je upotpunjavala živahna urbana užurbanost, pa smo se i mi uklopili u vibru grada, iako užurbani, ipak ugodno neopterećeni i opušteni.

Restorani su također nudili gastronomsku raznolikost, unutra ste mogli osjetiti tu crtu francuske osebujnosti, ugodni žamor nad grijanim posudama sa rastapajućim fondue-om ili nad mirisom toplih jabuka tarte-tatina. Niste osjećali razliku u tretmanu tko god da jeste, iako ste mogli vidjeti da su pored vas diplomati i osobe sa funkcija iz međunarodnih organizacija. (https://maps.app.goo.gl/cdh7aCyehphnkXrYA).

Iz centra starog grada La Ville, kao da izlazite na balkon, dolazite na popularno šetalište Promenade de la Treille, koje je nastalo na mjestu srednjovjekovnih utvrda, sagrađenih u vrijeme stvaranja Ženeve. Ovo je idealno mjesto za opuštanje pod stablima kestena na najdužoj klupi od preko 120 m, konstruriranoj u 18. stoljeću, sa panoramskim pogledom na donji dio grada i Park Bastioni, ali i na stari dio prema katedrali St Pierre. Ovdje se održavaju i koncerti i razne druge proslave, od kojih poseban šarm ima tradicionalna proslava promatranja "cvijetanja službenog kestena". Naime, Marronier Officiel je "službeni kesten", stablo zasađeno 1818. godine, čiji pupoljci, prema tradiciji, prvi najavljuju dolazak proljeća. 

Ova promenada je i tijekom povijesti bila mjesto okupljanja radi političkih rasprava posebno tijekom reformativnog razdoblja. Podno promenade, u spomen na ovo razdoblje života Ženeve, koja se od tada smatra i "protestantskim Rimom" je obilježeno Zidom reformacije, u Parku Bastioni, na kojem su u kamenom reljefu glavni reformator Jean Calvin, zatim i brojni drugi.

Ženeva je okružena sa tri strane Francuskom, i dugo je postojala kao Republika Ženeva, te se posljednja priključila Švicarskoj konfederaciji 1815. godine.

Predgrađe Ženeve već je Francuska, pa smo tako i mi, umjesto u skupoj Ženevi, prenoćili u prihvatljivijem Annemasse (https://maps.app.goo.gl/XfPRDnowk9pgSYEN7), predgrađu Ženeve, odnosno u Francuskoj, a ne u Švicarskoj.

Quai du Mont Blanc - iza je panoramski kotač, planina Saleve, iza koje je trenutno pod oblakom Mont Blanc pa se ne razaznaje
Šetalište - Quai du Mont Blanc - obilježen spomen gdje je u atentatu poginula princeza Sissi
Quai du Mont Blanc i spomenik Brunswick, neogotički mauzolej posvećen vojvodi Brunswick, koji je oporučno svu svoju imovinu ostavio Ženevi, uz zahtjev da mu se od toga na primjerenom mjestu sagradi mauzolej u stilu grobnica obitelji Scaligeri iz Verone
Trajektno pristanište
Trajektno pristanište
Trajekt
Šetalište - Quai des Bergues
Šetalište - Quai des Bergues
Most Pont de la Machine i muzej na mostu Quartier Libre SIG
Pogled sa Pont de la Machine na Quai des Bergues
Tour de l'Île - kula na kojoj  Spomen ploča govori da je Julije Cezar dao srušiti ovaj most 58. godine prije Krista, kada Ženeva ulazi u povijesne knjige. Nakon obnove grad je postao veliko europsko trgovačko središte. U 13. stoljeću ovdje je sagrađen utvrđeni dvorac od kojeg je danas ostala samo kula.

Tour de l'Île

Tour de l'Île - na otočiću usred rijeke Rone

Fontaine de l’Escalade - (penjanje na obrambene zidove)  
Prema legendi, obrana Ženeve od Savoje 1602. g. bila je moguća zahvaljujući hrabrosti ženeveških građana, posebno Catherine Cheynel , koja je prosula kipuću juhu od povrća na osvajače i upozorila građane.
Imenovanje ulica- u muškom i u ženskom rodu
Rue de la Confédération
Rue de la Corraterie
Place de Neuve
Muzej umjetnosti Musée Rath
Spomenik- Guillaume Henri Dufour - general Švicarske vojske, jedna od utemeljitelja Crvenog križa
Pred spomenikom
Kazalište - Grand Théâtre de Genève
Rue du Conseil-Général
Promenade des Bastions
Promenade des Bastions
Parc des Bastions
Parc des Bastions - Fontaine Wallace - česma sa pitkom vodom
Molitva Oče naš - na Zidu reformacije
Zid reformacije - Mur des Réformateurs: Calvin, Farel, Beza, Knox 
Zid reformacije - Stjepan Bočkaj - mađarski političar iz 16. stoljeća (tada zajedničke države sa Hrvatskom)
Palais Anna et Jean-Gabriel Eynard - nekoć prva palača u Ženevi - dansas Ured gradske uprave
Promenade de la Treille
Promenade de la Treille - Marronnier officiel
Promenade de la Treille - sa najdužom klupom
Promenade de la Treille - sa najdužom klupom
Promenade de la Treille - sa najdužom klupom
Promenade de la Treille sa skulpturom - Statue de Pictet de Rochemont - državnik i diplomat koji je sastavio nacrt deklaracije o trajnoj neutralnosti Švicarske, koju su ratificirale velike sile 1815.g
Prolaz u staru gradsku jezgru
Katedrala - Cathédrale Saint-Pierre 
Cvjetni sat u Engleskom vrtu - L'Horloge Fleurie - Jardin Anglais
Panoramski kotač - Grande roue
Quai du Général-Guisan
Most - Pont du Mont-Blanc
Most - Pont du Mont-Blanc 

Snježne Alpe i Mont Blanc osvjetljene zalazećim suncem
Snježne Alpe i Mont Blanc 
Alpe- Saleve- Mjesec- panoramski kotač


Popularni postovi s ovog bloga

Lago di Braies

Na obali Ženevskog jezera

Staza kruha (Viel Dal Pan)

Samozatajni Bern